Opskrifter - Løve Mølle

Løve Mølle
Løve Mølle
Gå til indhold
Opskrifter med speltmel

Speltboller 16-20 stk.
100 g margarine/smør
50 g gær
35 g sukker
½ tsk. salt
1 æg (gem til pensling)
4 dl vand/mælk
700 g speltmel
Smelt margarinen og tilsæt vand, så blandingen bliver ”fingervarm”.Gæren opløses i væsken.
Æg tilsættes – husk at gemme til pensling.
Salt og sukker tilsættes.
Mel tilsættes, og der æltes godt. Brug gerne røremaskine. Dejen æltes til den er lind og slipper skålen. Det kan være en fordel at vente med at tilsætte ca. ½ dl vand, da der kan være forskel på hvor meget væske, dejen behøver. Dejen kan godt virke klistret, selvom den er æltet tilstrækkeligt og ikke slipper skålen helt.
Dejen hæver ca. 1 time overdækket i skålen, gerne et lunt sted.
Bollerne formes og sættes på plade. Hæver ca. ½ time overdækket.
Ovnen tændes på 200 grader (alm. ovn).
Bollerne pensles og bages 15-20 minutter.
Afkøler på rist.
Grahamsboller fra Løve Mølle
50 gr. gær
50 gr. plantemargarine (smeltet og afkølet)
1 æg
3 dl. lunkent vand
1 – 2 tsk. honning (eller sukker)
200 gr. grahamsmel
300 – 400 gr. hvedemel
Gæren opløses i lunkent vand
Tilsæt salt, æg , honning (eller sukker) og smeltet, afkølet plantemargarine
Tilsæt grahamsmelet og rør (ælt) godt rundt
Tilsæt herefter hvedemelet lidt efter lidt til dejen er smidig og blød. Hæver 30 min. (tildækket)
Dejen slås ned, deles og formes til 15 – 16 boller
Hæves i 20 min. Drysses med lidt grahamsmel
Bages på midderste rille i ovnen ved 225 gr.. i ca. 12 – 15 min.
Afkøles på bagerist
Valnøddebrød med spelt
2 brød bagt i form eller som et stort ”Møllehjul”
4 dl. tempereret vand, 37 – 50 gr. C
10 gr. gær
2 dl. yoghurt naturel
½ tsk. salt (10 gr.)
40 gr. smør
175 gr. knuste valnødder
100 gr. grahamsmel eller speltmel
ca. 700 gr. sigtet speltmel
Gæren opløses i det håndvarme vand. Yoghurt, salt, smør og valnødder blandes i. Melet tilsættes og dejen æltes på bordet. Lad dejen hæve i fadet i ca. 1 time på et lunt sted.
Rul dejen til en lang pølse og saml enderne, så dejen danner en ring, eller form 2 brød, som lægges i velsmurte forme.
Brødet efterhæver i ca. 1 time på et lunt sted. ”Møllehjulet” ridses med en skarp kniv, pensles med vand og bages ved 220 gr. C. i ca. 35 minutter til brødet er 98 gr. C. indeni.
Temperaturen måles med et bagetermometer.
Speltbrød
Fordej:                340 gr. spelt
                           1 gr. gær
                           3,4 dl. vand
Færdig dej:        650 gr. spelt
                           3,2 dl. vand
                           5 tsk. salt
                           1 dl. mørk sirup
                           10 gr. gær
Fordejen røres til en tyndtflydende masse, stilles et lunt sted til dagen efter.
Næste dag røres fordejen sammen med ingridienserne til den færdige dej.
Dejen røres med en håndmixer langsomt ca. 12 min. til en klistret dej.
Læg et klæde over dejen og lad den hvile i 5 – 6 timer. – Skær dejen forsigtig ud til boller – flytes – brød – formes så lidt som muligt.
Boller  - flytes – brød sættes på en plade drysset med spelt og sættes i ovnen ved 250 gr. – skru straks ned for ovnen til 200 gr.
Bag boller – ca. 15 min.
Bag flytes  - ca. 18 – 20 min.
Bag brød – ca. 20 – 35 min.
Sprøjt evt. med vandforstøver mens brødet er i ovnen.

Franskbrød af speltmel
Fordej:         3 dl. vand
                     1½ g gær (som 1½ ært)
                     1 tsk. maltekstrakt (15 g)
                     200 g speltmel
Brøddej:       6 dl. vand
                     20 g gær
                     1 spks salt med lille top (18 g)
                     ½ tsk maltekstrakt
                     ca. 1250 g speltmel
Ingredienserne til fordejen blandes sammen og stilles et lunt sted til næste dag.
Bland ingredienserne til brøddejen sammen med ¾ af melet. Bland fordejen i og tilsæt derefter resten af melet. Ælt dejen godt til den er smidig.
Lad dejen stå under et klæde i en time, hvorpå dejen trykkes let ned.
Dejen vejes af til 3 lige store brød. De formes og rulles i mel og hæves i kurve på et lunt sted i ca. en time.
Brødene bages i 35 – 40 minutter i en 250 gr. varm ovn, til de er godt gyldne og kernetemperaturen er 100 gr.
Spelt Muffins
100 g sukker
125 g smør
2 æg
1 tsk vanilje sukker
40 g spelt fuldkorns mel
40 g kokos mel
25 g hakkede hasselnødder
1 tsk. bagepulver
50 g mørk chokolade 80 %
Rør sukker og smør skummende.
Skil æggehvide fra blommen og pisk blommerne en ad gangen i sukkermassen.
Pisk æggehviderne stive.
Smelt chokoladen i vandbad.
Rør tørvarerne sammen og vend i sukkermassen. Vend forsigtig æggehviderne i dejen og fordel i 10 stk muffinsforme.
Bages i 12 – 15 min. Ved 180° i midten af ovnen.
Småkager
Til småkager bruges 50 % speltmel og 50 % hvedemel. Det giver en god smag.
Løve Mølle
Knudsturpvej 6, Løve, 4270 Høng
Mail: olehedelund@mail.dk
Telefon: 2031 9320
Tilbage til indhold